Trends en ontwikkelingen in fietsland

Fietsbanden staan niet bepaald bekend als de meest sexy onderdelen van een fiets. Dat vinden wij als bandenspecialist jammer, want banden zijn vaak technologische en uitgebreid ontwikkelde producten, met bepalende functies voor het veilig en comfortabel rijden op je tweewieler. Welke ontwikkelingen en trends zien we de laatste tijd op het vlak van fietsbanden? Wij van Fietsbanden.com houden dit uiteraard altijd zeer goed in de gaten en zijn altijd up to date als het om banden gaat.

E-bikes nemen de overhand in fietsland

Tegenwoordig is 1 op de 3 fietsen die worden verkocht elektrisch. Een aantal jaar geleden was de e-bike voor de ouderen, maar nu zie je zelfs scholieren van 14 jaar op de elektrische fiets. De populariteit van de e-bike zal ook aankomende jaren alleen maar toenemen denken wij, Covid-19 heeft hier ook een versnelling in gebracht doordat velen het openbaar vervoer willen vermijden. Dit heeft dus ook invloed op de fietsbanden die geproduceerd moeten worden. Niet alleen zie je elektrische stadsfietsen, maar ook bijvoorbeeld elektrische bakfietsen en speed pedelecs (45km/u) Deze type fietsen stellen natuurlijk ook meer eisen aan een buitenband omdat bijvoorbeeld bij een speed pedelec, de gemiddelde  snelheid veel hoger ligt dan een stadsfiets. Of de E-Bakfiets banden die veel meer gewicht moeten kunnen dragen. Dit vraagt om specifieke ‘e-bike-ready’ buitenbanden, met een sterkere wang, en betere anti-lek bescherming. Niemand heeft zin om te moeten lopen met een e-bike of bakfiets waar bijvoorbeeld een paar kinderen in zitten. Fabrikanten zien ook deze veranderingen in fietsland en zijn druk met het ontwikkelen van buitenbanden voor e-bikes en e-bakfietsen.

Scalato: nieuw merk, voor e-bikes

De makers van CST banden hebben onlangs een nieuw merk gelanceerd, namelijk; Scalato dat zich volledig focust op banden voor e-bikes. In het kleine maar duidelijke assortiment fietsbanden vinden we vier banden; de Mondano voor elektrische stadsfietsen, de Diverso S voor toertochten en lange afstanden, de Ruvido voor e-mtb’s en de Scalato Spasso voor speed pedelecs (45 km/u) Deze banden zullen vanaf de zomer bij ons binnenkomen. Helaas is het op het moment lastig om aan fietsonderdelen te komen dit jaar, dus het zal even duren voordat we alles op voorraad zullen hebben van Scalato.

Schwalbe Marathon E-Plus

De speciaal voor e-bikes ontwikkelde buitenband van Schwalbe, is nu ook te vinden in ons assortiment. Maximale zekerheid bij hoge snelheden en lange afstanden, daar staat de Marathon e-plus voor. Doorontwikkeld voor de vele eisen die aan een E-bike banden worden gesteld. Zo heeft de E-Plus van Schwalbe lekbescherming level 7, het hoogst haalbare level op anti-lek niveau. De SmartGuard anti-lek laag wordt extra ondersteund door twee lagen RaceGuard. Deze dubbele laag beschermt nog beter tegen insnijdingen van scherpe voorwerpen zoals glas. Het door Schwalbe ontwikkelde ADDIX-E compound bied zeer goede grip, ook bij hogere snelheden voor de speed pedelc en zorgt voor een langere levensduur. Lees onze uitgebreide test van de e-plus HIER.

Bestaande modellen worden aangepast

We zien dat fabrikanten ook de huidige modellen in het assortiment aanpast. Zo worden ze ‘’e-bike ready’’ gemaakt door de wang (zijkant van de buitenband) te verstevigen, de compound (samenstelling) van de band aan te passen en een verbeterde anti-lek bescherming toe te voegen aan de band. Dit hebben we gezien bij de CST Sensamo Allround, CST Breaker en de Schwalbe Land Cruiser. Zo worden er wel meer ‘standaard’ fietsbanden aangepast om ze geschikt te maken voor de populaire e-bike en dat zullen er alleen nog maar meer en meer worden.

Fietsbanden.com, de fietsbanden specialist