Als je comfortabel en snel wilt maneuvreren in het verkeer, dan moet de bandenspanning van je fatbike goed worden bijgehouden. Bij te lage bandenspanning slijten de banden onnodig snel en is de rolweerstand een stuk hoger. Bij een te hoge spanning zul je elk steentje voelen op het wegdek en als je niet oppast kan de band zelfs klappen. Check daarom zeker eens per maand de bandenspanning van je fatbike.

Wat is de juiste bandenspanning voor een fatbike?

De juiste bandenspanning hangt af van een paar factoren. Hiervoor kijken we naar lichaamsgewicht, type en merk band. Maar ook waarvoor je jouw fatbike gebruikt. Ook de ene band is de andere niet, dus kijk ook eens op de wang (zijkant van de buitenband) van jouw fiets. Hier vind je een hoop informatie zoals de bandenmaat en vaak ook de maximale bandenspanning. Elk bandenmerk geeft een eigen advies, dus check dit ook voor de zekerheid bij jouw e-bike. In het onderstaande voorbeeld gebruiken we een veelvoorkomende band en maat 20×4.00.

Rijd je alleen op de fatbike? Dan is een bandenspanning van 2.0 bar meestal voldoende. Rijd je ook regelmatig met iemand achterop? Of ben je zelf ruim boven de 95kg? Dan is 2.2 bar wel aan te raden. Heb je een fatbike die wordt gebruikt voor offroad doeleinden? Pomp dan de band op tot + – 1.8 bar. Als je het lastig vindt of geen goede fietspomp met barometer hebt, ga dan even langs je lokale fietsenmaker, zij willen je vast wel even helpen bij het oppompen van je banden.

Schwalbe Super Moto

Nog vragen over de bandenspanning van een fatbike?

Als je er niet helemaal uitkomt en een vraag hierover hebt, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag met alles betreft fietsbanden.