Wanneer is een racefiets band versleten?

Slijtage kan op meerdere manieren voorkomen bij een racefiets band. Als je met een te lage bandenspanning rijdt kunnen er in de wang (zijkant) van de band scheurtjes ontstaan. Dat begint vaak met slijtage van het profiel aan beide zijkanten, kleine scheurtjes en kan zelfs uiteindelijk een grote scheur worden. Zie de afbeelding hieronder, deze is ontstaan door te lang doorrijden met een te lage bandenspanning.

Wanneer racefiets band versleten

Heb je de bandenspanning wel altijd goed bijgehouden en maak je vele kilometers op je racefiets, dan slijt je band op een natuurlijke manier. Het middenrif word eerst gladder, waardoor je profiel steeds minder goed zichtbaar wordt. Uiteindelijk zal het middenrif vlak afslijten, waardoor je racefiets band een beetje vierkant word. Zo kun je zien wanneer een racefiets band versleten is. Kijk eens naar de volgende afbeelding, hier zie je een nieuwe racefiets band en een dezelfde, maar dan versleten band.

Wanneer racefiets band versleten

Sommige racefiets banden hebben een goede anti-lek laag. Zodra de racefiets band begint te verslijten zie je de anti-lek laag tevoorschijn komen op het loopvlak. Zo kun je goed zien wanneer een racefiets band is versleten. Zie de volgende afbeelding van een band waarbij dit is gebeurt.

Hoe kun je zorgen dat je racefiets banden minder snel slijten?

Zoals we al eerder hebben benoemd, heeft de bandenspanning veel invloed op de slijtage van de racefiets band. Door dat de racefiets band je gewicht verkeerd belast zal deze niet normaal kunnen slijten op het loopvlak. Zorg dus dat deze altijd op spanning is en je banden gaan een stuk langer mee. Zie de tabel hier onder wat de juiste bandenspanning is voor jouw racefiets banden.

Bandenspanning MTB - Fietsbanden.com

Hoeveel kilometer gaat een racefiets band mee voor dat deze versleten is?

Per merk en type racefiets band is dit verschillend. Een wat duurder merk en model zijn vaak beter dan een goedkoop racefiets bandje. Bij Schwalbe en Continental wordt gezegd dat de racefiets banden in het hogere segment wel 12.000 km mee kan als deze goed op spanning word gehouden. Maar dit kan natuurlijk ook per persoon verschillen. Wanneer je 95kg weegt zal een racefiets band sneller versleten zijn dan wanneer je 65 kg weegt. Je kunt je vast voorstellen dat wanneer er 30 kg extra belasting komt op een racefietsband, de band meer te verduren heeft.

Zijn je racefiets banden versleten?

Wanneer je racefiets banden versleten zijn is het dus tijd om nieuwe banden te monteren. Ben je op zoek naar een setje nieuwe racefiets banden omdat je banden aan vervanging toe zijn? Kijk dan eens in ons assortiment racefiets banden. In elke prijsklasse hebben we goede kwaliteit banden van Schwalbe en Continental. Als je hierbij hulp nodig hebt, helpen we je graag.

Zit je nog met een vraag over wanneer je racefiets band versleten is, of een andere vraag betreft fietsbanden? Neem dan gerust contact met ons op.