Er zit een rode streep op mijn fietsband, wat houd dat in?

Deze vraag krijgen we vaak te horen en het komt dus regelmatig voor bij fietsbanden. Maar wat betekend die rode streep eigenlijk? Geen zorgen, wij hebben uiteraard het antwoord voor je.

Opbouw van de fietsband

Een buitenband bestaat uit een karkas, hieldraad en een rubber loopvlak. Maar tegenwoordig worden steeds meer fietsbanden uitgevoerd met een anti-lek laag. Deze bevind zich onder het rubber loopvlak en word door fietsbanden fabrikanten in een kleurtje gemaakt. Als de fietsband en het rubberen loopvlak slijt komt de anti-lek laag tevoorschijn. Zo krijg je dus de rode streep op je fietsband! Het is een makkelijke indicator, bij het zien van de kleur weet je precies wanneer een band spoedig moet worden vervangen. Zie de volgende afbeelding hieronder, deze buitenband van CST heeft een rode anti-lek laag onder het profiel/loopvlak.

CST buitenband 28x2.00 Zeppelin XL25 C1635 reflectie zwart

Elk merk heeft een eigen samenstelling

De fietsbanden van CST hebben bijna allemaal wel een rood gekleurde anti-lek bescherming. Deze buitenbanden zijn populair bij veel fietsenmakers en fietsfabrikanten, dus de kans is groot dat je fietsband met rode streep van CST is.

Heb je een anti-lek band van Schwalbe, dan kan er bijvoorbeeld ook een blauwe streep op de fietsband tevoorschijn komen zodra deze slijt. Zie de afbeelding hieronder van een versleten Schwalbe band.

Moet ik mijn fietsband met rode streep dan vervangen?

Zoals we net al benoemden, is het loopvlak flink versleten en dus is het tijd om je buitenband te vervangen. De band word steeds dunner en zwakker, dus de kans op een lekke band word steeds groter. Lekke banden wil je natuurlijk het liefst vermijden, dus monteer maar spoedig een nieuwe fietsband!

Heb je nog vragen over fietsbanden? Of andere gerelateerde vraag? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!

Fietsbanden.com, de fietsbanden specialist