Een latex of butyl binnenband, welke is beter? Iedereen heeft er wel een mening over en verschillende ervaringen gehad met deze binnenbanden. Maar wat zijn de voordelen van de beide materialen? En wat zijn de nadelen van deze type fietsbanden? We geven je hier alle informatie over latex en butyl binnenbanden.

De butyl binnenband

Het materiaal butyl is eigenlijk een rubber mengsel wat bekend staat dat deze zeer luchtdicht is en blijft. Dit is meteen het grootste voordeel en waar door de meeste fietsbanden fabrikanten kiezen voor butyl binnenbanden. Niemand pompt graag voor elke fietstocht weer zijn of haar fietsband op. Met een binnenband gemaakt van butyl is dit namelijk niet nodig en blijft deze binnenband zeer lang op de juiste bandenspanning.

Nog een mooi voordeel is dat butyl is een zeer elastisch materiaal is, waardoor de binnenband ook gebruikt kan worden voor meerdere bandbreedtes. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een binnenband te gebruiken bij een 37mm brede band als bij een 47mm brede fietsband.

De latex binnenband

Waarom dan nog kiezen voor een latex binnenband? Een latex binnenband heeft ook zo een paar voordelen. Zo is het materiaal minder snel lek te prikken waardoor je onderweg minder snel een bandje staat te verwisselen. Ook heeft het een kleine voorsprong in de rolweerstand vergeleken met een butyl binnenband. Dit is overigens wel maar wel een minimale voorsprong.

Er zijn wel een paar nadelen aan de latex binnenbanden, wat de binnenband wat minder betrouwbaar maakt ten opzichte van de butyl binnenbanden. De binnenband is zeer gevoelig voor daglicht, olie en schoonmaakmiddelen. Als de binnenband hier aan word bloot gesteld kan het materiaal kan dan ongelijk uitzetten waardoor je een gekke bobbel op de binnenband te zien krijgt zoals op de volgende foto. Voorzichtigheid is dus heel belangrijk bij het monteren van een latex band en het schoonmaken van een fiets, de wielen etc.

latex of butyl

Wat nog een nadeel is aan de latex binnenband is dat als je een nieuwe buitenband moet monteren, de binnenband ook gelijk vervangen moet worden. Wat ook weer extra kosten zijn.

Latex of Butyl binnenband?

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen mening en ervaringen, maar die van ons is dat de butyl binnenbanden meer betrouwbaar zijn, minder vaak hoeft op te pompen en langer mee gaan dan de latex binnenbanden. Ook hebben we met de afgelopen 15 jaar veel meer klachten gekregen over de latex binnenbanden, zoals de bobbel gezien op bovenstaande foto. Wij gaan voor betrouwbaarheid en fietsbanden die langer mee gaan. Dus latex of butyl binnenband? Wij kiezen voor butyl binnenbanden.

De latex en butyl binnenbanden, nog even alle voor en nadelen op een rijtje:

Butyl binnenband:

⊕ Blijft zeer goed luchtdicht

⊕ Elastisch en voor meerdere bandbreedtes

⊕ Gaat lang mee

Θ Iets sneller lek

Latex binnenband:

⊕ Minder snel lek te rijden

⊕ Rolweerstand

Θ Moet vaak fietsband oppompen

Θ Gevoelig voor licht, olie en schoonmaakmiddelen

Θ Gaat niet zo lang mee

______________________________________

Dit zijn onze ervaringen met latex en butyl binnenbanden. Heb je nog vragen of ervaringen die je wilt delen over deze twee soorten binnenbanden? Neem dan contact met ons op. We horen en vertellen je graag met alles betreft fietsbanden.

Fietsbanden.com de butyl binnenbanden specialist.