Wat is het verschil tussen een draadband en een vouwband? 

Het verschil zit in de draadkern van de racefiets buitenband of MTB band. In een draadband zit een ondersteunende metalen draadkern die je niet kunt opvouwen. De vouwband heeft meestal een kevlarkern die erg buigzaam is en dus opgevouwen kan worden. Zie de afbeelding onderaan deze pagina van de doorgeknipte draadband en vouwband voor de verschillen in de draadkern van de racefiets band.

Wat zijn de voor en nadelen van een draadband en een een vouwband?

Bij een draadband is het niet nodig om de band uit te vouwen en te vormen zodat je deze gelijk kunt monteren. Bij een vouwband is dat soms even wat gedoe om te band te monteren, zeker als je het nog niet zo vaak hebt gedaan. Bij een draadband is het wel lastiger om het laatste stukje van de buitenband om de velg te krijgen bij het monteren van je band. Daar is het bij een vouwband vaak iets makkelijker en dat is voor onderweg toch wel een voordeel als je ineens een band moet vervangen. Daarmee gezegd is het meenemen van een vouwband dus ook ideaal om mee te nemen in bijvoorbeeld je zadeltasje. Nog een voordeel van een vouwband is dat deze een stukje lichter is in gewicht, vaak tot wel 80 gram! Wat zeker niet onbelangrijk is op een racefiets waarbij vaak toch wel elke gram telt.

Is er ook per merk nog verschil in draadbanden en vouwbanden?

Uiteraard is er per merk ook nog wel wat verschil in de draadband en vouwband. De draadbanden van Continental zijn volgens vele wat lastiger te monteren. Hierbij heb je wel wat kracht in de vingers of ervaring nodig om deze te monteren. De vouwbanden van Continental zijn erg populair onder de racefietsers en dat snappen wij maar al te goed. Goede vouwbare banden die redelijk makkelijk monteren en ideaal zijn om mee te nemen voor onderweg. De draadband van Schwalbe zijn makkelijker te monteren en zijn er al vanaf €15 en de prijs/kwaliteit verhouding van Schwalbe draadbanden verbazen we ons nog altijd over. De vouwbanden van Schwalbe zijn al jaren van hoge kwaliteit. Wel moet je de vouwbanden extra in de gaten houden op de bandenspanning vanwege kleine scheurtjes in de wang van de vouwband.

Nog eens alle voordelen van de draadband en vouwband op een rijtje:

Voordelen vouwband:

  • Sterke kevlar kern.
  • Ideaal om mee te nemen onderweg.
  • Tot wel 80 gram lichter dan een draadband.

Voordelen draadband:

  • Makkelijker te vormen en te monteren.
  • De vanaf prijs is ligt een stuk lager.
  • Sneller gemonteerd dan vouwband.

Bekijk ook eens ons assortiment racefiets buitenbanden voor een draadband of vouwband. 

Draadband en vouwband