Misschien heb je de term wel eens gehoord. Een snakebite. Deze term word vaak gebruikt bij een lekke band die je oploopt door een stootlek. Zo word het namelijk meestal genoemd op z’n Nederlands. Maar wat is een snakebite en wat kun je er tegen doen om ze tegen te gaan? We gaan er hier dieper op in.
Wat is een snakebite precies?
Een snakebite is een lekke band die je oploopt door bijvoorbeeld tegen een stoep op te fietsen of ineens door een diepe kuil te rijden. Je binnenband komt klem te zitten tussen je buitenband en je velg waardoor er twee gaatjes komen in de binnenband. Daar komt de naam dus vandaan. De gaatjes zitten een stukje uit elkaar wat het plakken van de binnenband soms moeilijk maakt en in veel gevallen je binnenband moet vernieuwen. Een vervelend lek die je liever vermijd dus. Zie de volgende afbeelding voor een snakebite in een fiets binnenband.
Hoe kun je een snakebite voorkomen?
Natuurlijk is het beste te voorkomen om door een flinke kuil heen te rijden en niet tegen een stoeprand op te fietsen. Dit kun je helaas niet altijd voorkomen. Wat je wel kunt doen is je fietsband goed op spanning te houden. Met een te zachte band zul je sneller een snakebite oplopen dan met een fietsband die goed op spanning is. Voor de juiste bandenspanning voor jouw fiets kijk dan hier.
Ook een goede soepele anti-lek fietsband kan de kans op een snakebite verkleinen. Een dikkere anti-lek band kan de klap beter opvangen en ervoor zorgen dat je band naar binnen klapt en de kans op een snakebite dus een stuk kleiner word.
Ook zijn er tegenwoordig dikkere binnenbanden te krijgen van Schwalbe en Continental die minder snel lek raken en die tegen een stootje kunnen.
Heb je alsnog vragen over een snakebite?
Neem dan even contact met ons op. We helpen je graag met alle vragen over fietsbanden. Geen vraag is ons te gek.
Fietsbanden.com de fietsbanden specialist.