Waaruit bestaat een fietsband? Gewoon een stuk rubber? Of zit er meer in een fietsband?

Een fietsband bestaat uit een aantal onderdelen: Het karkas, een hielkern en een (rubber) loopvlak. Dit geld voor alle type fietsbanden. Van kinderfiets band tot racefiets band. Tegenwoordig hebben vele fietsbanden ook een anti-lek laag. Deze word vaak gemaakt van kevlar of een soort rubber samenstelling.

De hiel van de buitenband bepaalt de diameter en zorgt voor een correcte plaatsing op de velg. In de meeste gevallen bestaat de draadkern van de fietsband uit een stalen draadkern. Bij vouwbanden wordt in plaats van staal de hiel van lichter materiaal gemaakt zoals kevlar.

Het karkas is in feite het skelet van de fietsband. Dit is een geweven deel, is voorzien van een laag rubber en in een hoek van 45 graden gesneden. Door de gesneden hoek, gericht naar de rijrichting, krijgt de fietsband de nodige stabiliteit. Het meest gebruikte materiaal van een karkas is nylon. Hiermee krijg je een dichter geweven karkas wat betekent dat je een sterke fietsband van goede kwaliteit krijgt.

De rubbersamenstelling van een fietsband bestaat meestal uit de volgende bestanddelen:

– Synthetisch en natuurlijke caoutchouc

– Vulstoffen zoals roet, silica en krijt.

– Weekmakers zoals olie en vet.

– Beschermende middelen tegen veroudering.

– Vulkanisatiemiddelen zoals zwavel.

– Kleurstoffen en pigment om de band eventueel kleur te geven.

Voor het grootste deel bestaat een fietsband uit caoutchouc, tot wel 70%. Nu vraag je je misschien af, wat is caoutchouc? Daar heb ik nog nooit van gehoord…

Caoutchouc is de sap van de rubber plant. Daarvan worden vele fietsbanden gemaakt.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Fietsband

Dit zijn de materialen waar vele fietsbanden uit gemaakt worden. Iedere banden fabrikant heeft uiteraard zijn eigen geheime samenstelling die niet altijd word gedeeld met iedereen. Maar dit zijn wel de meest voorkomende grondstoffen en materialen waaruit een fietsband bestaat. Het mooie daarvan is dat veel van deze materialen weer hergebruikt kunnen worden en dat is weer goed voor een duurzame wereld.

Heb je alsnog vragen over fietsbanden of andere gerelateerde vragen? Neem dan contact met ons op, geen vraag is ons te gek.

Fietsbanden.com de fietsbanden specialist.