Zitten er scheurtjes in de buitenband van je fiets? Dat komt regelmatig voor en kan ontstaan door verschillende oorzaken. Moet je dan meteen de fietsbanden vernieuwen? Kun je hier wat aan doen?

Geen paniek! Wij als bandenspecialisten hebben al vele jaren ervaring met alles betreft buitenbanden en scheurtjes. We zetten het allemaal op een rijtje. Zo weet je precies waar je aan toe bent, wat de reden is en wat je er eventueel aan kunt doen om ze te voorkomen.

Droogtescheuren in een fietsband

Staat je fiets veel buiten en/of in een vochtige schuur? Doordat de buitenbanden word blootgesteld aan vocht en zonlicht gaat het rubber van de band uitdrogen. Bij het uitdrogen word het rubber minder soepel en zullen er dus droogtescheuren in de fietsband ontstaan. Dit kan niet zoveel kwaad en het is ook niet nodig om gelijk je banden te vervangen.

Goedkope rubber samenstelling

Bij goedkopere banden is de samenstelling van het rubber van minder goede kwaliteit dan van een A-merk en zal deze dus eerder scheurtjes vertonen. Duurdere merken zoals Schwalbe zijn kwalitatief beter en hebben ook vaak een zogenaamde ‘anti-aging’ wang zodat deze minder snel scheurtjes zal vertonen. Deze vind je vooral terug in de bekende Marathon serie. Een beetje investeren in goede fietsbanden is dan ook altijd ons advies, zeker als je veel kilometers maakt op je fiets.

Goedkope band vs Schwalbe anti-aging wang

Schwalbe Marathon Plus

Bandenspanning is te laag

Dit zien wij helaas nog zeer regelmatig voorbij komen en dat is zonde. Rijd je op te zachte banden, dan krijgt de wang (zijkant) van de buitenband veel te verduren. Hierdoor kunnen er dus ook scheurtjes ontstaan in de buitenband van je fiets. Rijd je te lang door, dan kan de band scheuren zoals onderstaande afbeelding. Dan is het dus zeker nodig om zeer spoedig je band te vernieuwen. Dit is natuurlijk zonde, want een setje goede banden wil je wel minimaal een paar duizend kilometer mee vooruit. Check dus ook in de onderstaande tabel wat de juiste bandenspanning is voor jouw fietsbanden.

Door te lage bandenspanning kan een fietsband na een tijdje scheuren!

Wanneer racefiets band versleten

Zorg dus voor de juiste bandenspanning!

bandenspanning elektrische fiets

Vraag aan de specialist!

Heb je nog meer vragen betreft droogtescheuren of andere scheurtjes in de buitenband van je fiets? Stel gerust je vraag aan ons!

Fietsbanden.com