Je wilt lekker licht en comfortabel fietsen, de bandenspanning en rolweerstand van de fietsbanden hebben daar veel invloed op. Welke fietsbanden heb je dan nodig? Hele smalle fietsbanden? Hele brede fietsbanden? Moet ik mijn banden harder oppompen? We leggen je graag uit wat de rolweerstand van een fietsband is en hoe je het in je voordeel kunt laten werken.

Wat is eigenlijk de rolweerstand bij fietsbanden?

De rolweerstand is de energie tijdens het fietsen die bij het uitrollen van de fietsband verloren gaat. In feite komt het energieverlies door de voortdurende vervorming van de fietsband.

Wat heeft invloed op de rolweerstand van een fietsband?

Dat zijn meerdere factoren namelijk, bandenspanning, lichaamsgewicht van de fietser, bandbreedte, diameter van de fietsband, het profiel van de band, de samenstelling van de fietsband en uiteraard de ondergrond waar je fietst.

Wat voor fietsband heeft de minste rolweerstand?

Het zal je misschien wel verrassen, maar de bredere fietsbanden hebben een lagere rolweerstand.

Het antwoord ligt in het inveer gedrag van de band. Elke fietsband vlakt onder belasting van eigen gewicht en bepakking aan de onderkant af. Het resulteert namelijk in een recht rijvlak.

Op gelijke bandenspanning hebben bredere en smallere fietsbanden een even groot rijvlak. Een bredere fietsband veert in de breedte meer in, een smallere fietsband heeft een smaller maar een stuk langer rijvlak.

Het vlakke oppervlak van de fietsband kun je zien als een lastarm die de rolbeweging van de band tegenhoud. Door de sterkere afvlakking van een smallere fietsband wordt deze minder rond. Bij de bredere fietsbanden ontstaat dan minder afvlakking in de rijrichting. Daardoor blijft de brede band ronder en rolt lichter.

Waarom rijd een racefietser dan op die smalle bandjes?

Dat komt omdat op de racefiets de gemiddelde snelheid een stuk hoger ligt en je dan te maken krijgt met luchtweerstand. Op de hogere snelheid is deze belangrijker dan de rolweerstand van de fietsband. Ook kun je een racefiets band een stuk harder oppompen dan een brede fietsband.

In de volgende grafiek kun je zien hoeveel weerstand je krijgt in Watt op welke snelheid.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Rolweerstand fiets

Bandenspanning en de rolweerstand

De juiste bandenspanning is belangrijk voor een fietsband. Niet alleen ga je onnodige slijtage tegen, maar ook bijvoorbeeld voor de actieradius van je e-bike, deze zal flink afnemen als je bandenspanning te laag is. De bandenspanning is natuurlijk erg belangrijk bij de rolweerstand van een fietsband. Een te lage bandenspanning betekend dat de rolweerstand ook tegen je kan werken. Je fiets rijd een stuk zwaarder als je banden te zacht zijn. Daarom is het belangrijk dat je banden op goede spanning zijn. In de volgende tabel kun je aflezen wat de juiste bandenspanning is voor jouw fietsbanden. Zo is de rolweerstand van jouw fietsbanden weer zo laag als mogelijk.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

bandenspanning elektrische fiets

Heb je nog vragen over de rolweerstand van jouw fietsbanden? Of over de juiste bandenspanning? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag met alle vragen betreft fietsbanden.

Fietsbanden.com de fietsbanden specialist.