De rijrichting van een fietsband, waarvoor dient het precies? Hoe belangrijk is het dat je deze aanhoud? We gaan er dieper op in en beantwoorden al je vragen over de juiste rijrichting van je fietsband.

Op veel fietsbanden zie je op de wang (zijkant) informatie staan over bandenspanning en de bandenmaat. Maar ook de rijrichting van de fietsband, zoals op de afbeelding hieronder. Dit staat er natuurlijk niet voor niets en heeft vaak meerdere redenen. Misschien niet altijd de redenen die je zou denken.

Fietsband rijrichting

Waarom staat er een rijrichting op een fietsband?

Veel fietsbanden fabrikanten hebben een eigen visie bij de rijrichting van de fietsbanden. Elk profiel en fietsband is anders en word voor verschillende doelen gebruikt. Maar voor een wegband is de voornaamste reden eigenlijk de lagere rolweerstand, dat de fietsband op de juiste manier slijt en op deze manier dus langer mee gaat. Het is overigens niet zo dat het een wereld van verschil is en je een stuk lichter fietst, maar het helpt zeker wel.

Op een MTB band staan er vaak een (< rear) en een (>front) pijl, hoe zit dat?

Dat klopt en kan soms beetje verwarring geven als je dit nog niet eerder hebt gezien. Op een MTB band zie je vaak zoals hieronder afgebeeld de rijrichting van de fietsband staan.

Rijrichting fietsband

Nu werkt dit als volgende. Gebruikt je de MTB band als achterband? Dan gebruik je de (<rear) pijl als rijrichting. Gebruik je de fietsband als voorband? Dan gebruikt je de (>front) pijl als rijrichting.

Dit heeft te maken met het off road gebruik en de grip die je nodig hebt daarbij. Het profiel is bij MTB banden zo gemaakt dat je de best mogelijke grip hebt in elke situatie. Bij een achterband is de taak net weer anders dan de voorband en hiervoor is dus een rijrichting belangrijk als je de fietsband monteert.

Op mijn fietsband staat geen rijrichting, wat nu? 

Er zijn genoeg fietsbanden waar geen rijrichting op staat. Dit komt vaak voor bij wat goedkopere fietsbanden en onbekende merken. Bij deze fietsbanden maakt het dan ook niet uit hoe je deze monteert. Vaak kun je het ook aan het profiel zijn bij deze banden. Zo is het profiel hetzelfde als je de fietsband omdraait. Een voorbeeld zie je hieronder.

Werkt een fietsbanden profiel hetzelfde als bij een autoband?

Fietsen hebben zoals auto’s niet last van aquaplaning, dus het is niet zo dat het profiel van een fietsband hetzelfde werkt als een autoband, waar het water door het profiel word afgevoerd. Hier heeft een rijrichting van een fietsband dus niet mee te maken.

Alsnog vragen over een rijrichting van een fietsband?

Wij hebben al vele fietsbanden gemonteerd, getest en verkocht, dus we kunnen je zeker helpen als je nog vragen hebt over een rijrichting van een fietsband of andere vragen die daar gerelateerd aan zijn. Aarzel niet en neem gerust contact met ons op over alles betreft fietsbanden.

Fietsbanden.com de fietsbanden specialist.