Is het verplicht om reflectie te hebben op fietsbanden?

Het is verplicht om reflectie te hebben. Dit moet op de fietsband een reflectie strip zijn, of reflectoren die gemonteerd zijn op de wielen/spaken. (*zie afbeelding hieronder) De kleur van de reflectie moet wit of geel zijn.

Reflectoren op spaken

Reflectie op een fietsband

reflectie fietsband

Hoewel het officieel verplicht is, worden er voor het niet hebben van reflectie bijna nooit boetes uitgeschreven. De politie controleert vooral op verlichting. Wat eigenlijk wel apart is, want goede reflectie maakt je namelijk echt goed zichtbaar in het donker. Racefiets banden worden bijvoorbeeld nooit uitgevoerd met reflectie en op racefietsen zelf zitten eigenlijk ook nooit reflectoren in de wielen gemonteerd. Hier word dus meestal wel een oogje voor dicht geknepen.

Veiligheid voor alles

Ook al word er vooral gecontroleerd op verlichting, is reflectie op een fietsband of op een andere plek op je fiets zeker aan te raden. Goed gezien worden in het verkeer red levens. Als je in het donker rijd zonder verlichting of reflectie zul je gegarandeerd over het hoofd worden gezien. Zorg dus altijd voor goede reflectie en verlichting op je fiets.

Is er buiten reflectie op de fietsband nog meer verplicht?

Jazeker, er zijn meerdere type reflectie verplicht buiten de fietsbanden om. Zo is het verplicht om reflectie achterop de fiets te hebben, voorop de fiets en op de pedalen. Zie de afbeelding van de overheid hieronder wat verplicht is en hoe je het gemonteerd op je fiets moet hebben.

Heb je nog vragen betreft fietsbanden? Twijfel niet en neem contact met ons op, we helpen je graag!

Kijk ook eens in ons ruime assortiment fiets buitenbanden met reflectie!

Fietsbanden.com, de fietsbanden specialist.