Fietsbanden weggooien

Fietsen is goed voor het milieu

In de lage landen fietsen we heel erg veel en worden ook steeds meer aangespoord om op de fiets te stappen. Dit met succes want fietsen word steeds elk jaar populairder. Dit heeft mede te maken door de opmars van de elektrische fiets en ook door Covid-19 zijn er meer mensen op de fiets gestapt. Dit is natuurlijk goed voor het milieu, het verminderd de uitstoot enorm en het is goed voor je conditie. 

Weggooien van oude fietsbanden

Maar de fiets kan ook wel vervuilend zijn. Zo worden er jaarlijks miljoenen fietsbanden bij het afval gegooid. Al dat rubber in het afval is natuurlijk enorm vervuilend. Gooi niet zomaar je binnen of buitenbanden in de prullenbak. Hier kunnen we namelijk nog een hoop in verbeteren. Zorg dat je banden op de juiste plek recycled worden en draag je steentje bij. Heb je oude fietsbanden die je wilt weggooien? Ga naar je lokale afvalstraat zodat het rubber weer opnieuw gerecycled kan worden. 

Fabrikanten en duurzaamheid

Tegenwoordig zijn fabrikanten ook steeds duurzamer aan het produceren om hun steentje bij te dragen. Kijk bijvoorbeeld maar naar Schwalbe, de Duitse fabrikant maakt tegenwoordig binnenbanden die 100% recyclebaar zijn. Ook bestaan de nieuwe binnenbanden van Schwalbe uit 20% gerecycled materiaal. Mooi om te zien dat ook zulke grote fabrikanten groen bezig zijn.

Recycle

Niet alleen Schwalbe is goed bezig, maar ook Continental is druk geweest met andere duurzame oplossingen. Al vele jaren worden fietsbanden voor het grootste deel uit rubber gemaakt, maar Continental produceert nu ook fietsbanden gemaakt van de wortels van Paardenbloemen. Dit is een duurzamer alternatief dan natuurrubber. Hopelijk volgen andere fabrikanten ook in de toekomst.

Help ook mee!

Iedereen word er steeds meer bewust van en dat is een goed begin. Meer op de fiets stappen en de auto laten staan is al heel veel vooruitgang. Maar help ook mee om je afval te scheiden en je oude fietsbanden weg te gooien op de juiste plek. Ook al gaat het om enkele banden per jaar, je kunt daarmee al helpen. Verzamel je banden en rijd af en toe een keer naar een afvalverwerker om te zorgen dat ook jouw banden worden gerecycled. 

Heb je nog vragen, goede ideeën of opmerkingen? Neem dan contact met ons op!

Fietsbanden.com de banden specialist