Buiten dat je fietsbanden op een natuurlijke manier slijtage vertonen omdat je gewoon kilometers maakt, zijn er meerdere verschillende factoren die ervoor zorgen dat je banden slijten. Je kunt met een aantal tips zorgen dat de levensduur van de banden van bijv. je racefiets wordt verlengd. Dit geldt natuurlijk ook voor mountainbike banden en ‘gewone’ fietsbanden. Hieronder zie je onze tips en ervaringen.

Waar rijd je?

Rijd je met je (race)fiets op onverharde paden, of met je grove mountainbike buitenbanden op de weg dan slijten je banden extra hard. De banden zijn hier niet voor gemaakt, klinkt logisch maar vele fietsers die er niet altijd bij stil staan. Rijd je altijd op een gladde asfaltweg met je (race)fiets zal de levensduur van je buitenband enorm verlengen. Of rijd je op je mountainbike met grove profielen in de bossen met zachte ondergrond zullen je mountainbike banden veel langer mee gaan.

Lichaamsgewicht

Ben je bijvoorbeeld 1.70m en 65kg of ben je 1.95m en 93kg? Dit is natuurlijk een flink verschil en een hoop extra belasting voor je fietsbanden. Ook lichaamsgewicht speelt dus een rol in slijtage van jouw mountainbike of (race)fiets buitenbanden.

Bandenspanning

Een groot deel van de fietsers rijd op te zachte banden. Dit zorgt misschien wel voor de snelste slijtage van je banden. Niet alleen je loopvlak slijt sneller, maar ook rijd je de wang (zijkant van de band) kapot en krijg je snel scheuren in de wang. Klik hier voor de juiste bandenspanning voor jouw mountainbike of (race)fiets buitenbanden.

Hoe rijd je?

Dagje met de racefiets op pad en rijd je 40km praktisch rechtdoor? Of rijd je in een grote stad met bocht na bocht? Als je vele bochten maakt krijgt je buitenband veel meer te voortduren dan dat je alleen maar rechtdoor rijdt. De routes die je rijd hebben dus ook veel invloed op hoe je band slijt en hoe snel die slijt.

Hoeveel kilometer gaat een fietsband mee?

Dat is natuurlijk afhankelijk van veel omstandigheden zoals je bovenstaand hebt kunnen lezen. Maar goede merk fietsbanden gaan soms wel tot 10.000 km mee. Onthoud wel dat bij slechte zorg voor de fietsbanden dit wel zomaar de helft of zelfs minder kan worden.

Hopelijk hebben we je weer wat goede tips en informatie gegeven!

Fietsbanden.com de fietsbanden specialist