Wanneer racefiets band versleten

Klapband bij een fiets?  

Heel vervelend en soms zelfs gevaarlijk, maar een klapband bij een fiets komt wel eens voor. Er zijn verschillende oorzaken waardoor dit kan gebeuren. Misschien niet eens redenen waar je in eerste instantie aan zou denken. We hebben het vaak genoeg gezien en meegemaakt dus we geven je graag tips om een klapband te voorkomen.

Klapband door hitte

Dit is een veelvoorkomende, een klapband door hitte. Heb je op een warme zomer je banden goed hard opgepompt en zet je daarna de fiets in de volle zon kan de fietsband klappen. Door de hitte met name op zwarte fietsbanden word de druk nog net iets verhoogd met resultaat een flinke klapband. Dit is meestal in combinatie met banden die al wat ouder of iets versleten zijn.

Band te hard opgepompt

De juiste bandenspanning is belangrijk voor fietsbanden. Heb je een bijvoorbeeld een mooie compressor maar je meet niet hoeveel bar je in de band pompt? Dan is het mogelijk dat je de fietsband laat klappen door er teveel lucht in te pompen.

Overhitte velg door veel remmen

Dit type klapband komt alleen voor bij fietsen met bijvoorbeeld V-brakes. Als je in de bergen of een heuvelachtig gebied fietst met snelle afdalingen wil je niet altijd te hard gaan. Hierbij gebruik je de remmen uiteraard volop. Als je maar lang genoeg blijft remmen zal de velg erg warm kunnen worden door de wrijving van de remblokken tegen de velg. Wat uiteindelijk een flinke klapband kan veroorzaken. Dit kan tijdens een daling ook erg gevaarlijk zijn, dus pas hiermee altijd goed op.

Versleten banden

Is je fietsband heel erg versleten, dan rijd je praktisch op je binnenband. Omdat er in een fietsband vaak wel 5 tot 7 bar lucht in zit, staat er behoorlijk wat druk op de band. Rijd je met een versleten band op iets heel scherps, dan is het net alsof je een punaise in een ballon prikt, boem! Met het op tijd vervangen van je fietsbanden kun je een klapband voorkomen.

Klapband van een fiets repareren?

Een klapband plakken is meestal niet mogelijk. Bij het klappen ontstaat er een gat wat te groot is om te kunnen plakken. Eigenlijk moet je dus wel meteen de binnenband vervangen. Als je pech hebt zit er ook een gat in de buitenband en moet deze ook vernieuwd worden.

 

Heb je nog vragen of ervaringen met een klapband bij jouw fiets? Laat het ons weten! We staan klaar voor je met informatie en advies.

Fietsbanden.com, de fietsbanden specialist.