Heb je nog een fietsband in de schuur liggen en ben je benieuwd of je deze nog zou kunnen gebruiken? Of wil je een extra reserve band aanschaffen voor het geval je ineens snel een fietsband nodig hebt? Op een fietsband staat geen houdbaarheidsdatum, maar het is wel handig om te weten hoe lang een fietsband bewaard kan worden. Er is niet een enkel goed antwoord op en dat leggen we je hier graag uit.

Hoe lang je fietsbanden kunt bewaren ligt aan meerdere factoren.

Als je fietsbanden op een plek laat liggen waar de banden word bloot gesteld aan warmte, zonlicht en vrieskou zal de houdbaarheid niet lang zijn. Door de temperatuur verschillen en het bloot stellen aan de zon droogt de band snel uit. Hierdoor komen er vele kleine scheurtjes in het rubber, word de band zwak, broos en dus onbruikbaar. Dit geld voor zowel binnen als buitenbanden.

Per merk  en type band is er ook wel verschil in houdbaarheid. Goedkope bandjes van een simpele rubber samenstelling zullen eerder vergaan dan de duurdere merk banden waar veel aandacht is geschonken aan betere kwaliteit rubber.

Waar moet je een fietsband bewaren zodat hij langer mee gaat?

Zoals we net al uit hebben gelegd is een band gevoelig voor zonlicht, warmte en vrieskou. Het beste is om een fietsband koel te bewaren, droog en uit de zon. Een binnenband kun je het beste in het doosje bewaren, zodat het bandje minder word bloot gesteld aan licht. Houd je de banden binnen, dan kun je ze na 5 jaar nog wel gebruiken. Heel veel langer dan 5 jaar bewaren is niet aan te raden i.v.m uitdroging van de band. 

Wat gebeurt er als je oude uitgedroogde banden alsnog gebruikt?

Doordat de band nu broos is en droogte scheurtjes heeft zal de band heel zwak zijn, kan deze scheuren of misschien zelfs klappen. Er komt hoge druk die op de band te staan en een oude zwakke band zal dat niet aankunnen. Pas hiermee dus op, want het kan ook nog eens gevaarlijk zijn!

Heb je nog vragen of informatie nodig over het bewaren van fietsbanden? Of andere vragen? Neem dan snel contact met ons op, we helpen je graag!

Fietsbanden.com, de fietsbanden specialist.