De winter staat om de hoek en rond deze tijd krijgen we vaak de vraag of wij nog tips hebben bij het fietsen in de winter. De angst om te vallen met de fiets neemt in de winter enorm toe. Logisch als je in de winter je fiets uit de schuur wilt halen en je al begint te glijden onderweg naar de schuur toe. Je kunt op de fiets echt een flinke smakker maken met alle gevolgen van dien. Daarom beantwoorden we hier de meest gestelde vragen die wij elk najaar veel voorbij horen komen. Hiermee hopen we dat je weer wat comfortabeler de winter kunt door fietsen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn banden meer grip hebben in de winter?

Door je fietsband een stukje leeg te laten lopen maak je het oppervlak van de buitenband iets breder, zo heb je betere grip op een glad wegdek. Dit zorgt ook voor betere grip in de bochten. In de volgende tabel staat de juiste spanning voor jouw banden, maar trek hier 1 tot 1,5 bar vanaf.

bandenspanning elektrische fiets

Als het mogelijk is op jouw fiets kun je 2mm tot 5mm bredere banden monteren, zo creëer je meer bandoppervlak en dus nog meer grip met de banden. Maat let wel op, meet eerst na of bredere banden wel passen op de fiets.

Bestaan er ook winterbanden voor de fiets?

Jazeker, die bestaan! Merken als Schwalbe en Continental hebben zogenaamde 365 en all-season buitenbanden die zorgen voor extra grip in winterse omstandigheden.

Mijn remmen werken niet/amper of lijken wel vast te zitten!?

Dit komt vaak voor bij mechanische (remkabels) remmen als een fiets in een vochtige en zeer koude omgeving heeft gestaan. Staat je fiets veel buiten of heb je een niet geïsoleerde schuur? Dan kan het jou ook overkomen. Meestal kom dit doordat er wat vocht in de remkabels zit en bevriest. Zo kun jij niet of amper nog je handremmen inknijpen. Beste oplossing is voordat de winter begint de remkabels goed te (laten) smeren. Ook raden we aan om je fiets niet af te spuiten met water in de winter, hierdoor kan er van alles vastvriezen zoals versnellingskabels en lagers.

Mijn elektrische fiets word aangedreven door een voorwiel motor, glijd ik daarmee sneller weg?

Fietsen in de winter met een voorwiel aangedreven e-bike kan inderdaad wel spannend zijn. Ons advies is om de ondersteuning niet op de hoogste stand te zetten. Vooral rustig fietsen en de voeten stil te houden in een bocht. Dit in verband met de rotatiesensor waarmee een voorwiel aangedreven elektrische fiets van voorzien is.

Zit het antwoord wat je zoekt hier niet bij?

Je mag ons altijd een berichtje sturen, we helpen je graag veilig de winter door fietsen.

 

Fietsbanden.com, de fietsbanden specialist