Vorige week kregen we een e-mail van een scholier die bezig was met een werkstuk over fietsen de tweede wereldoorlog. Vervoer was hier ook een onderdeel van en vroeg of we wat informatie hadden over fietsen en met name fietsbanden in de oorlog. Nu vinden wij alles wat met fietsbanden te maken heeft interessant, maar verhalen over de geschiedenis van de fiets en fietsbanden in de oorlog duiken we graag even in. Nu zijn wij van Fietsbanden.com niet van die generatie, maar hebben er uiteraard wel over gelezen en verhalen gehoord van familie en oudere collega’s hoe het er in die tijd aan toe ging. Zo doende kregen we inspiratie voor ons blog, hebben we beloofd er een kort artikel over te schrijven en wat ervaringen uit onze omgeving te delen.
Schaarste heerst, dus creatief zijn
In oorlogstijd was er enorme schaarste aan grondstoffen. Zo ging alle benzine naar de Duitsers en ook rubber was bijna niet te krijgen. Als het er al was, dan werd het vaak in beslag genomen. De voornaamste reden van de schaarste was, dat we niks meer over zee mochten importeren van de Duitsers. Zo kon er dus ook geen rubber meer verscheept en geïmporteerd worden naar Nederland.
Vervoer was dus sowieso al heel erg lastig in ons land. Had je al een fiets, dan moest je ook oppassen, omdat deze zomaar gevorderd kon worden door een soldaat. Helemaal na 6 oktober 1944, want toen had Hitler ook nog eens het bevel gegeven om fietsen in beslag te nemen in ons land. De reden was om soldaten naar het front te krijgen, aangezien de Amerikanen en Engelsen steeds dichterbij kwamen. Maar de Nederlanders lieten zich natuurlijk ook niet zomaar uit het veld slaan.
Door al deze schaarste moest je dus creatief zijn om te kunnen blijven fietsen. Als je fietsbanden versleten waren, waren er niet zoveel opties. Sommigen reden door op de stalen velg van de fiets, maar anderen vonden dit niet bepaald comfortabel rijden. Je kunt je voorstellen dat er toen nog niet zulke mooie fietspaden waren zoals we dat nu hebben en fietsen sowieso niet heel erg comfortabel was. Zo doende worden er houten banden gemaakt en werden daarop stukken van een oude autoband vastgemaakt om nog wat fijner te kunnen fietsen. Perfect was het niet, maar je hoefde in ieder geval geen banden meer te plakken. Wat ook veel werd gedaan was een wiel van een step monteren als voorwiel. *Zie afbeelding hieronder. Doordat dit er een beetje gek uitzag, wilden de Duitsers dit soort fietsen niet hebben. Dat was waarschijnlijk ook een reden dat velen dit soort oplossingen werden gebruikten als vervanging van fietsbanden in de oorlog.
Zelf nog foto’s of verhalen over fietsen in oorlog?
Als je dat wilt delen, horen we het graag. We lezen graag over de geschiedenis van de fiets en creatieve oplossingen die u zelf, familie of bekenden hadden in deze tijd.
Fietsbanden.com, de fietsbanden specialist