Je gaat op fietsvakantie en maakt honderden of misschien wel een paar duizend kilometer op de fiets. Tijdens de reis wil je lekke banden voorkomen, goede grip hebben in elke situatie en een paar betrouwbare banden die deze vele kilometers aan kunnen. Dan heb je natuurlijk een set goede fietsbanden nodig op je vakantiefiets die zich in de praktijk al ruimschoots hebben bewezen. Omdat we hier ervaring mee hebben en we vele vakantiefietsers spreken kunnen we je daar over enkele tips geven en onze ervaringen delen zodat jij wat comfortabeler en zekerder de fietsvakantie kunt starten.

Vakantiefiets band

Lekke banden

Waarschijnlijk is dat een van de eerste gedachten voordat je op je vakantiefiets stapt. Daar zit je onderweg niet op te wachten tijdens je fietsvakantie. Je bent zwaar bepakt met bagage dus de fietsbanden hebben veel te voortduren. Ook zijn er niet altijd goede fietspaden of mooie gladde geasfalteerde wegen in het buitenland waar je fietsbanden echt op de proef kunnen worden gesteld. Zorg dus als eerste dat je de vakantiefiets uitrust met zeer goede anti-lek fietsbanden, zodat de kans op een lekke band een stuk kleiner word. Ook is een Simson fietsbanden reparatieset altijd fijn om bij je te hebben om je binnenband te plakken, of een gat in je buitenband tijdelijk te kunnen fixen. Een fietsenmaker is niet altijd op elke hoek te vinden in het buitenland, dus zorg dat je voorbereid bent op alle mogelijke problemen.

Waar je misschien zelf niet aan hebt gedacht.

Vaak vergeten maar erg belangrijk, een velglint. Het gebeurt misschien niet erg vaak, maar ook deze kan kapot. Zorg dus voor een reserve velglint of twee.

Een paar binnenbanden extra kunnen ook geen kwaad, beter twee te veel dan te weinig.

Omdat de wegen in het buitenland erg onvoorspelbaar en niet altijd schoon zijn kun je soms scherpe voorwerpen over het hoofd zien. Rijd je over iets scherps en heb je een gat in je buitenband waar je u tegen zegt? Dan is een buitenband plakker fijn om bij je te hebben en tijdelijk je buitenband te kunnen repareren. Deze vind je ook in de Simson reparatiesetje. Je fiets achter laten of lopen dat zie je niet zitten, zeker niet als het warm is of je in de bergen fietst.

Wat zijn goede anti-lek fietsbanden voor de vakantiefiets?

De favoriete fietsbanden van ons en vele vakantiefietsers zijn de Schwalbe Marathon Plus banden. Deze hebben zich in de praktijk bewezen en zijn zeer goede anti-lek fietsbanden. Ook is de kilometrage best hoog en is de rolweerstand van de Schwalbe Marathon Plus bijna zo goed als een fietsband zonder dikke anti-lek laag. Onze mening is dat deze buitenbanden het meest geschikt zijn voor de fietsvakantie. Benieuwd hoe goed de anti-lek laag is van de Marathon Plus? Kijk dan even naar de video hier onder.

De Schwalbe Marathon Plus is verkrijgbaar bij ons in meerdere bandenmaten en types:

Schwalbe Marathon Plus 28 x 1.40

Schwalbe Marathon Plus 28 x 1.50

Schwalbe Marathon Plus 28 x 1.60

Wat is de juiste bandenspanning voor de vakantiefiets?

Een te lage bandenspanning is funest voor fietsbanden. Helemaal als je zo zwaar bepakt bent op een vakantiefiets. Slijtage van de banden gaat veel sneller en de kans op een lekke band word aanzienlijk groter. De bandenspanning van je fietsbanden hangt af van een paar factoren. Lichaamsgewicht, gewicht van de bepakking en bandbreedte van je fietsbanden. Kijk dus in totaal wat je eigen gewicht is inclusief het gewicht van de bepakking. Kijk dan naar de volgende tabel voor de juiste bandenspanning voor jouw fietsbanden. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

bandenspanning elektrische fiets

Heb je nog meer vragen over de vakantiefiets banden?

Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag op weg.