Af en toe krijgen we leuke vragen van klanten waar we maar al te graag antwoord op geven. Zo kregen we inspiratie om hier een stukje over te schrijven. Het profiel van een fietsband. Waarvoor dient het profiel eigenlijk? Is het belangrijk? We gaan er hier verder op in.

Welke taak heeft het profiel van een fietsband?

Op een gladde asfaltweg heeft het profiel niet zoveel invloed op de rijeigenschappen van je fiets als je misschien zal denken. De grip tussen het wegdek en de fietsband wordt alleen door de wrijving tussen het band rubber en de straat tot stand gebracht. Kijk maar eens naar een racefiets band. Deze zijn meestal rond de 25mm breed en je hebt er nog steeds prima grip mee. Op een gladde asfalt weg heeft een slick racefietsband zelfs betere grip dan een profiel fietsband. Dit komt omdat het contact oppervlak van de fietsband groter is met de weg. Op een onverharde weg is het een heel ander verhaal natuurlijk. Met een slick band heb je geen grip, dus op onverharde wegen heb je wel echt een goed profiel nodig.

Heeft een bredere fietsband meer grip?

Hoe breder de band, hoe beter de grip is met het wegdek. De oppervlakte van de fietsband met het wegdek word groter dus daar door heeft een brede fietsband meer grip. Een profiel heeft daar niet veel mee te maken. Uitgezonderd is natuurlijk weer als je offroad rijd op een MTB bijvoorbeeld. Op een MTB in de bossen heb je goede grip nodig, anders lig binnen de kortste keren op de grond. Daarom zie je de laatste jaren de banden wat groter en breder worden, kijk maar eens hoe populair de 29er MTB’s zijn geworden. Met de grotere en bredere banden heb je namelijk meer grip en kom je makkelijker over obstakels heen.

Rijrichting van een fietsbanden profiel

Waar vaak niet op word gelet met het monteren van een fietsband is de rijrichting van de band. Voor de roleigenschappen van de fietsband is het van belang dat je de band wel juist monteert. Ook heeft het een negatieve invloed op de slijtage van de buitenband, dus let altijd bij het monteren van de buitenband op de rijrichting. Hoe weet je dat je de fietsband goed monteert? Dat staat meestal op de wang van de buitenband. Zie de afbeelding hieronder, met een pijl en tekst word aangegeven welke kant de juiste rijrichting van de band is. Staat er niks op de buitenband over een rijrichting? Dan maakt het niet uit hoe de fietsband word gemonteerd.

Profiel fietsband

Bij veel mountainbike fietsbanden staat er op de band een Front en een Rear pijl. De Front pijl → geeft de rijrichting voor het voorwiel aan en de Rear pijl ← geeft de rijrichting voor het achterwiel aan. Beetje verwarrend maar let wel op dat je de band juist monteert.

Heb je alsnog vragen over een fietsbanden profiel? Andere vragen of advies nodig? Neem gerust contact met ons op. We staan voor je klaar over alle vragen wat betreft fietsbanden.