Je gaat op vakantie, gaat met het vliegtuig en wilt je fiets meenemen. Dat kan bij bijna elke maatschappij wel, heel fijn! Een onderwerp waar we dan regelmatig over lezen en vragen over krijgen; de fietsbanden en vliegen hoe zit dat? Moeten de fietsbanden leeg in het vliegtuig? Er zijn wat regels en verplichtingen waar je je aan moet houden, we hebben hier alle informatie die je zoekt.

Voordat je je koffer inpakt met kleding, fietstoebehoren en je fietshandschoenen doe je eerst het volgende:

Ga naar de website van de maatschappij waarmee je gaat vliegen en lees de regels over hoe een fiets verpakt moet worden. Het kan per maatschappij wat verschillen, dus lees dit goed door. Maar over de banden hebben ze bijna allemaal dezelfde regels. Waarom moet je de fietsbanden leeg laten lopen voordat je een fiets in een doos verpakt en afgeeft bij de vliegmaatschappij? Wat is precies de reden hierachter? Kunnen fietsbanden ontploffen op 10km hoogte? Er zijn een aantal fabels, feiten en ideeën over, maar wat is waar? We hebben het tot op de bodem voor je uitgezocht.

Kunnen fietsbanden ontploffen tijdens de vlucht?

Bij elke vliegmaatschappij word er dus gevraagd om de banden leeg te laten lopen voordat je de fiets inpakt. Het is geen fabel, zoals ook vaak word beweerd. In feite is het inderdaad mogelijk dat je banden kunnen ontploffen tijdens de vlucht, maar de kans is wel zeer klein dat het ook echt zal gebeuren. Het word vooral gedaan uit voorzorg.

Wat gebeurt er dan precies met fietsbanden in een vliegtuig, zul je je misschien afvragen…?

De luchtdruk rond de fiets word lager, waardoor er een drukverschil ontstaat bij de fietsbanden. Hiermee word de kans dat een band klapt iets groter. Als je banden behoorlijk versleten zijn, zal de kans een stuk groter zijn. Uiteraard is het logisch dat vliegmaatschappijen geen enkele risico wilt nemen hierbij en daarom iedereen verplicht de banden leeg te laten lopen voordat een fiets in de laadruimte van het vliegtuig word gezet. Een klapband kan een behoorlijke klap zijn en zowel personeel als reizigers willen zich natuurlijk niet laten verrassen door een flinke knal vanuit de laadruimte. Niemand zit te wachten op paniek op 10km hoogte in een vliegtuig, dus laat je bandjes maar alvast leeglopen 😉 Maar vergeet ook niet om eventueel een fietspomp mee te nemen!

Nog vragen of tips nodig?

Zit jouw antwoord hier niet tussen? Stuur ons gerust een berichtje over alles betreft fietsbanden, we helpen je graag!

Fietsbanden.com, de fietsbanden specialist