Bandenspanning is een onderwerp waar we vaak de volgende vraag over krijgen; mijn fietsbanden, hoeveel bar lucht mag er eigenlijk in mijn band worden gepompt? Dat is nogal verschillend per band en per persoon. Helaas zien we veel te vaak dat dit niet goed word bijgehouden. Zorg dat je een goede fietspomp hebt met een barometer. Er zijn namelijk een aantal nadelen als je de druk van je fietsbanden niet goed bij houd. Zo slijten de buitenbanden van je fiets sneller, neemt de actieradius van een e-bike af, fiets je een stuk zwaarder dan nodig en is de kans op een lekke band groter. Maar uiteraard geen zorgen, wij hebben hier alle informatie over hoeveel bar jouw fietsbanden nodig hebben. Binnen 3 stappen komen we uit bij de juiste hoeveelheid bar lucht er nodig is voor jouw banden.

De bandenmaat

Op de buitenbanden van een fiets staat een bandenmaat, deze heb je nodig om bij de juiste druk uit te komen voor jouw banden. Deze maat vind je op de wang (zijkant van de buitenband) De maat die je nodig hebt is de ETRTO maat. Deze bestaat uit twee getallen, zo is een veelvoorkomende maat (37-622) Hiervan heb je alleen het eerste getal nodig, in dit bovenstaande geval moet het 37 zijn.

Lichaamsgewicht

Als volgende stap moet je je lichaamsgewicht weten. Je kunt je vast voorstellen dat de bandenspanning van iemand die 95kg weegt, hoger moet zijn dan van iemand die 55kg weegt. Rijd je op te zachte banden, dan slijten je banden een stuk sneller. Rijd je op te harde banden, dan stuiter je over de weg wat niet comfortabel fietst en is er in het ergste geval misschien wel een kans op een klapband.

De tabel

Nu komen de twee bovenstaande stappen samen. In onderstaande tabel zie je de kolom bandbreedte en lichaamsgewicht. Hiermee kun je bepalen voor jouw fietsbanden, hoeveel bar lucht je in de banden moet pompen.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

bandenspanning elektrische fiets

Zit je nog met vragen?

Wil je nog meer weten over fietsbanden of hoeveel bar lucht deze mogen hebben? Of andere vragen betreft bandendruk, binnenbanden of buitenbanden? Of wil je een goede fietspomp kopen om de bandenspanning bij te kunnen houden en hierbij advies nodig? Neem gerust dan contact op met ons, we hebben vast een antwoord op je vraag.

Fietsbanden.com, de fietsbandenspecialist