In ons blog proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden over problemen en vragen die we vaker gesteld krijgen, zoals deze over een leeg lopende band. Hopelijk kunnen wij, met onze ervaringen het probleem helpen op te lossen.

Hoe is het mogelijk dat mijn fietsband leeg loopt, maar kan niet lek is? Deze vraag kregen we onlangs van iemand die zich even geen raad meer wist en van alles had geprobeerd. Er is niet een simpel antwoord, omdat er meerdere mogelijke problemen kunnen zijn met de binnenband. We leggen hier graag de mogelijke problemen aan je uit.

Misschien is er wel niks aan de hand!

Hoe lang duurt het totdat de band zachter is geworden? Want hoe dan ook, een binnenband laat altijd wel iets lucht door. Daarom moet je meestal om de 3 a 4 weken wel wat lucht bijpompen in de banden. Moet je (veel) eerder je fietsbanden oppompen? Dan is er toch meer aan de hand!

Ventiel gecheckt?

Lekt er geen lucht uit het ventiel? Dit kan heel minimaal zijn, dus zeker even dubbel checken! Doe dit bijvoorbeeld in een emmer water. Wel goed kijken, de belletjes kunnen heel klein en onregelmatig zijn.

De binnenband is poreus

Als een binnenband wat ouder is, of in contact is geweest met oliën en/of schoonmaakmiddelen kan het rubber worden aangetast. Hierdoor word het rubber van de binnenband dunner en zal het sneller lucht door laten. Dit zul je niet merken als je de binnenband in een bak met water legt. Hier is helaas niks aan de doen, behalve de binnenband te vervangen.

Wat voor soort binnenband is er gemonteerd?

Bij hele goedkope merken binnenbanden is de samenstelling van het rubber/butyl niet zo goed als bij duurdere merken zoals Schwalbe, CST of Continental. Een minder zuivere butyl binnenband loopt namelijk een stuk sneller leeg. Dit kan dus ook een reden zijn waarom je fietsband sneller leeg loopt maar niet lek is. Bespaar niet op je fietsbanden, dit scheelt ook een hoop ergernis. Kijk bijvoorbeeld naar Schwalbe, hier worden de binnenbanden eerst 24u lang opgepompt en worden uitgebreid gecheckt voordat ze worden verpakt. Ook zijn deze banden van heel zuiver butyl gemaakt, zo weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt. Een lekke band voorkomen? Bekijk dan eens ons assortiment anti lek fietsbanden!

Zit je antwoord er niet tussen?

Fietsband loopt nog steeds leeg en is deze echt niet lek? Dan worden wij wel erg nieuwsgierig. Misschien is er wel wat anders aan de hand, neem dan even contact met ons op, we helpen je graag verder met alle vragen over binnen, buitenbanden en alles wat daarbij komt kijken!

Fietsbanden.com, de specialist