Fietsbanden zijn toch niet duurzaam? 

De fietsindustrie staat niet stil in het verduurzamen van de markt, dus ook bij de fietsbanden word er gekeken of er duurzame oplossingen zijn bij de productie. Zo zijn er fabrikanten zoals Schwalbe fietsbanden die de laatste tijd veel bezig zijn met het opstarten van recycle programma’s voor binnen en buitenbanden. Door de opmars van de e-bike worden er steeds meer kilometers gefietst en worden er dus ook meer banden weggegooid. Goed dat er veel meer gefietst word natuurlijk, dat moedigen we ook aan en scheelt al veel Co2 uitstoot. Maar daar houd het niet op, we willen zo veel mogelijke duurzame oplossingen, ook in fietsbandland.

100 % Recyclebare binnenbanden

Iedere binnenband van Schwalbe is zelfs 100 % recyclebaar. Het gerecyclede butyl (materiaal waar binnenbanden van worden gemaakt) van de binnenbanden kan bij de productie worden gebruikt zonder dat de hoge kwaliteit verloren gaat.

Duurzame buitenbanden 

Een aantal modellen in het assortiment is uitgevoerd met het zogenaamde Green Compound. Het rubber van de Green Compound buitenbanden bestaan volledig uit polymeren die uitsluitend uit herbruikbare grondstoffen zijn gewonnen. Hiermee worden grote hoeveelheden grondstoffen bij de productie van fietsbanden bespaard. Nu is Schwalbe hier al even mee bezig en hebben we de buitenbanden zelf ook getest en verkocht. Zoals we gewend zijn behouden de banden de goede kwaliteit die we van Schwalbe kennen.

Green Guard Anti-lek

Ook zijn er vele anti-lek banden van Schwalbe uitgevoerd met een Green-Guard anti-lek laag. Deze laag is ook gemaakt van uitsluitend gerecycled natuurlijk rubber. Een voorbeeld van een buitenband waar in de Green-Guard laag word gebruikt is de bekende Marathon.

Andere fabrikanten 

Naast Schwalbe hebben we in de wandelgangen ook gehoord dat er meerdere bandenfabrikanten bezig zijn met dergelijke programma’s en kantoren van bekende fabrieken die verduurzaamd worden aankomende tijd. Dit is natuurlijk goed nieuws en zo word de fietsindustrie ook steeds een stap groener. Iedereen op de fiets met “groene” fietsbanden, daar gaan we voor!

Fietsbanden.com, de specialist