Afgelopen jaren zie je de ballon fietsbanden steeds meer. Die dikke banden zie je onder andere veel op transportfietsen, e-bikes en stadsfietsen. Een standaard fietsband is rond de 40mm breed. Een ballon band is vaak tussen de 50-60mm breed, wat een flink verschil is. Maar waarom zijn deze fietsbanden steeds populairder aan het worden? En wat is er zo speciaal aan de ballon fietsbanden? Wij hebben het antwoord voor je.

Wat is het voordeel ten opzichte van een ‘normale’ smalle fietsband?

Het grootste voordeel van een ballon fietsband is dat deze heel comfortabel rijd. Een smallere fietsband moet je vaak oppompen tot minimaal 4 bar, wat keihard is. Een ballon fietsband daarin tegen gaat gemiddeld 2,5 bar in, wat je gelijk veel meer comfort geeft alsof je op kussens fietst. Je hebt geen verende voorvork of zadelpen meer nodig. Een ballon band vangt beter schokken op dan de andere twee veertechnieken bij elkaar. Niet alleen rijd een brede band een stuk lichter dan een een ‘normale’ smalle fietsband, maar je heb door het grote oppervlak van de band ook nog eens zeer goede grip.

Rijd een ballon fietsband echt niet zwaarder?

Nee zeker niet. Op een gemiddelde snelheid rond de 20 km/u, rijd de fietsband zelfs lichter dan een ‘normale smalle’ fietsband. Op een nog hogere snelheid krijg je meer te maken met luchtweerstand, dan is een smalle fietsband beter aerodynamisch en rijd een smalle band wel lichter. Daarom rijden wielrenners op hele smalle fietsbanden.

Een ballon fietsband in combinatie met vering, kan dat?

Heeft je fiets al voorvork vering en zadelpen vering? Dan heeft een ballon fietsband niet zo veel zin. Het beste is of het ene of het andere. Als je de keuze hebt, geeft de ballon band je wel meer comfort dan de andere twee. Ook heb je aan een verende voorvork of zadelpen meer (duurder) onderhoud dan aan een fietsband.

Moet er nog een speciale binnenband in de ballon fietsband?

Een normale smalle binnenband past natuurlijk niet in zo’n brede buitenband. Hiervoor moet je wel een brede fiets binnenband hebben. Kijk daarom naar de bandenmaat op de ballon buitenband en zoek daar de juiste maat binnenband bij.

Ballon fietsband ook voor jouw fiets?

Je kunt niet zomaar een ballon fietsband op elke fiets monteren. Vele fietsen hebben bijvoorbeeld smalle spatborden gemaakt voor de smallere fietsbanden, hier past geen ballon band tussen. Het zelfde geldt voor de voorvork, hier past niet zomaar ineens een brede ballon fietsband tussen. Bekijk en meet eerst na of je wel genoeg ruimte hebt om een ballon band te monteren.

Heb je nog vragen over de ballon fietsbanden? Of ervaringen met de banden die je wilt delen? Neem dan even contact met ons op. We geven je graag eventueel meer informatie over alles wat betreft fietsbanden.

Bekijk ook eens ons assortiment fietsbanden voor een ballon fietsband van Schwalbe of CST.

Fietsbanden.com de fietsbanden specialist online.