Je wilt graag zoveel mogelijk kilometers halen uit de accu van je e-bike. Hoeveel kilometers jij uit de accu haalt, is afhankelijk van vele factoren. Dat zijn bijvoorbeeld lichaamsgewicht, bandenspanning, de buiten temperatuur en soort accu. Maar ook de fietsbanden hebben hier invloed op. Hoe precies? Dat leggen we je uitgebreid uit.

E-bike approved

Je hebt als eerste goede banden nodig die geschikt zijn voor de e-bike. Op de e-bike en speed pedelec is de gemiddelde snelheid een stuk hoger dan een normale stadsfiets. Daarom heb je goede banden nodig die hiervoor geschikt zijn. Deze banden hebben een andere compound zodat ze niet te snel slijten en grip bieden op hogere snelheden. Merken als Schwalbe, Continental en CST hebben in het assortiment al vele banden die hier speciaal voor ontwikkeld zijn. Met het investeren in goede banden haal je het maximale uit je accu. Ook de rolweerstand is wat lager van deze speciale e-bike approved buitenbanden zodat je meer kilometers kunt halen uit je accu. 

Op een buitenband die geschikt is voor de elektrische fiets staat altijd een tekst of afbeelding met ‘e-bike approved’ of staat de snelheid aangegeven in km/u tot welke snelheid de band geschikt is. Let dus goed op bij het kopen van nieuwe banden of hij geschikt is voor je e-bike tot 25 km/u, of de speed pedelec tot 50 km/u.

Zie de volgende afbeelding van een e-bike approved band.

Beste buitenband elektrische fiets

Bandenspanning

De juiste banden op de e-bike zijn dus erg belangrijk, maar de bandenspanning is net zo belangrijk van het vergroten van de actieradius. Veel mensen rijden op te zachte banden, check dus om de paar weken de spanning van je fietsbanden. Zeker met goede anti-lek banden is het moeilijk om te testen door even in de band te knijpen en te voelen of de band te zacht is. Hiervoor heb je een goede pomp nodig met een barometer. Rijden op te zachte banden kan zomaar enkele tientallen kilometers schelen op de totale actieradius van je e-bike. Ook slijten de banden veel sneller, wat zonde is natuurlijk!

Kijk in de volgende tabel wat de juiste spanning is voor jouw fiets.

klik op de afbeelding voor een vergroting

Speciaal assortiment voor de e-bike

In ons assortiment hebben we een selectie gemaakt van de beste banden. Dit zijn banden waar we veel ervaring mee hebben en waarvan we weten dat deze echt geschikt zijn voor de elektrische fiets. Bekijk HIER ons assortiment.

Heb je nog vragen over de actieradius en de banden? Neem dan snel contact met ons op, we helpen je graag.

Fietsbanden com, de e-bike banden specialist.