Wat zijn goede banden voor een bakfiets?

De banden van een bakfiets krijgen veel te verduren, zo is de bakfiets een stuk zwaarder dan een ‘normale’ tweewieler en vaak neem je ook nog eens meer bagage of misschien zelfs kinderen mee in de bak. Dit is natuurlijk een hoop extra gewicht wat je meeneemt en de banden moeten dat wel aankunnen. Maar waar moet je rekening mee houden als je banden koopt voor je bakfiets? Wij hebben alle antwoorden op je vragen.

Wat is de bandenmaat?

Net als bij elke fiets moet je weten dat je de juiste maat band koopt. Er zijn veel verschillende soorten bakfietsen en veel verschillende soorten bandenmaten. Check dus altijd eerst welke bandenmaat er nu op de bakfiets gemonteerd zit.

Waar moet je op letten bij het kopen van bakfiets banden?

Koop een buitenband met een sterke wang (zijkant van de buitenband). Goedkope banden hebben vaak een dunnere en zwakkere wang, wat bijvoorbeeld voor een kinderfiets prima is omdat er op een stuk minder druk op de banden word uitgeoefend. Bij een bakfiets moeten de banden misschien wel 3x meer gewicht dragen, je kunt je vast voorstellen dat de buitenbanden hierbij flink belast worden. Een sterke wang vind je in ons assortiment A-merk buitenbanden van Schwalbe, CST en Continental. Deze merken staan bekend om hun sterke wang.

Niemand houd van lekke banden, dus kies zeker een band met goede anti-lek laag. Een bakfiets is niet zo eenvoudig om mee naar huis te lopen als je een lekke band hebt en zeker niet als je bak volgeladen is. Door de verhoogde druk op de bakfiets banden kan er ook sneller iets door de band heen prikken en is de kans op een lekke band dus groter. Met een goede anti-lek band maak je die kans weer een stuk kleiner. Een anti-lek band is zeker een must voor de bakfiets.

Is er nog verschil tussen een bakfiets met 3 wielen of 2 wielen?

Nee hier geld hetzelfde advies voor, op beide is de druk op de banden van de bakfiets een stuk meer dan op ‘normale’ fietsen.

Ik heb een elektrische bakfiets, welke banden kies ik?

Dan heb je een buitenband nodig die e-bike approved is. De meeste banden van de A-merken hebben tegenwoordig al een e-bike approved kenmerk. Of kijk op onze e-bike banden pagina voor goede e-bike banden.

Vaak vergeten, maar zo belangrijk.

De juiste bandenspanning! Zeker bij een bakfiets!

Dit zien we helaas nog veel te vaak voorkomen en je kunt er een hoop ellende mee besparen. Bij een te lage bandenspanning zullen de banden van je bakfiets binnen no-time scheuren of versleten zijn. Heb je een elektrische bakfiets? Dan zal je actieradius ook enorm afnemen. Zie het tabel hieronder voor de juiste bandenspanning voor je bakfiets.

klik op de afbeelding voor een vergroting

bandenspanning elektrische fiets