Waarvoor dient een velglint op een fiets?

Een velglint van de fiets word vaak vergeten, maar is een onmisbaar onderdeel van een fiets. Het beschermt namelijk de binnenband tegen de spaken van het wiel en eventuele scherpe bramen van de velg. Zonder velglint sta je binnen de kortste keren met een lekke band, dat is gegarandeerd. Dat wilt niemand, dus check altijd bij een lekke band, of als je je fietsbanden wisselt in wat voor staat de velglint is. Niets is zo vervelend als je net de band hebt geplakt of vervangen dat het aan het velglint blijkt te liggen en je weer opnieuw moet beginnen.

Velglint Fietsbanden.com

Zijn er verschillende soorten velglinten?

Een velglint is er in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Van 12 inch tot 28 inch en het materiaal is meestal van PVC, rubber en polyester. Voor de racefiets word meestal een sterke PVC velglint gebruikt vanwege de hoge bandendruk. Voor de stadsfiets of kinderfiets word voornamelijk een rubber of een polyester plak velglint gebruikt. De rubber velglint bestaat altijd uit een stuk, dus bij vervangen van een velglint moet het complete fietswiel worden gedemonteerd. Bij een achterwiel met versnellingen kan dat wat lastiger zijn als je niet zo technisch bent aangelegd. Maar daarvoor is dus ook een goede oplossing, namelijk een plak velglint. Een plak velglint kun je op maat knippen dus is makkelijk te monteren en is daarmee ook meteen voor elke inch maat geschikt.

Waar moet je op letten bij een velglint voor de fiets?

Een velglint moet niet te smal of te breed zijn, dat is het belangrijkste waar je op moet letten. Kijk dus wat er nu op de fiets gemonteerd zit. Een velglint mag niet heen en weer schuiven, als dat gebeurt komen de spaken of velg gaten bloot te liggen en dat veroorzaakt lekke banden. Op de afbeeldingen hieronder zie je hoe een velglint wel en niet goed gemonteerd is op de velg.

Χ Fout

Velglint fiets

√ Goed

Velglint juist Fietsbanden.com

Wat is de beste soort velglint?

Elk soort velglint heeft wel een voordeel en nadeel. Een rubber velglint is prima, maar kan na een tijdje uitdrogen en uiteindelijk scheuren of knappen. Ook schuift een rubberen velglint iets sneller heen en weer dan een plak velglint. Een polyester velglint is snel te vervangen, maar is wel wat dunner dan een rubberen velglint en kan deze na een tijdje wat rafelen. Beide zijn goede opties. Maar het aller belangrijkste is dat er een velglint gemonteerd is, want niemand houd van een lekke fietsband.

Kijk eens in ons assortiment naar een velglint voor jouw fiets.

Heb je nog vragen over een velglint of andere vragen over fietsbanden? Neem gerust contact met ons op.